Delta Porsgrunn
Ide
Et utrykk for en visjon om en arkitektur som ikke forbruker mer enn det den gir tilbake.
Det nye Kjølnes nærings- og forskningsbygg er et Lavenergi signalbygg for Kjølnes - et klart og synlig uttrykk for en ambisjon om bærekraft, og samtidig et utrykk for en estetisk dristighet i campusområdet.
Arkitektens tanker om form og utrykk
Delta ligger sentralt plassert på Kjølnes, med gode adkomstforhold for bil, sykkel og offentlig transport.
Det ultimate knutepunkt for fremtiden, som vi håper at med sin beliggenhet og eksponering mot vei raskt etablerer seg i folks bevissthet som et signalbygg for området.
Bygget ivaretar behovet for et felles samlingssted for de ulike brukergruppene som vil ha tilhodssted på Kjølnes. – Vi trenger felles arealer for å bringe liv inn i bygget, vi mennesker trenger møteplasser for å kunne være aktiv deltager som student, medarbeider, samarbeidspartnere eller besøkende for å skape trivsel i et velfungerede bygg.
Deltas form er ment å uttrykke en ambisjon om bærekraft og lavt energiforbruk i hele byggets levetid.
Bygningskroppen er designet etter funksjonelle prinsipper, og hovedformen «TREKANTEN» er inspirert av kretsløpsprosessene som utspiller seg i det å samle energi fra omgivelsene og gi tilbake.
Husets design er et tydelig signal til brukerne og publikum om Kjølnes sine ambisjoner som regional møteplass for innovativ forskning og næring. Samtidig skal det kommunisere et ønske om å ta vare på kulturelle verdier i nærmiljøet og en generell holdning til nøkterne og miljøvennlige løsninger og materialbruk.
Men vi befinner oss i Porsgrunn, og god arkitektur skal alltid ha røttene dypt ankret i grunnen og stedets historiske opphav. Så titter man riktig nøye på Porsplantens frukt, vil man kanskje også overraskes over å igjen finne den litt trekantete formen i ganske små grønne klaser. På denne måten håper vi og at designet kommunisere stedsforankring, at en ønsker å ta vare på kulturelle verdier i nærmiljøet og at prosjektet har en holdning til nøkternhet, miljøvennlige løsninger og materialbruk som i riktig gamle dager.
Utendørs program
Prosjektet søker å forankre seg til omgivelsene ved å se forsknings- og næringsbygget og rommet rundt bygget i sammenheng med eksisterende uteområder og bebyggelse.
Tomt for det nye bygget ligger i dag ved innfallsporten til aksen / retningen kalt teknologiaksen i campusplanen. Denne retningen forholder seg til hovedgangmønsteret gjennom campus.
De viktigste bygningskroppene i den nye bebyggelsen på Kjølnes er i tillegg til gang- og sykkelankomst orientert i denne retningen. Dette er Kjølnes sin kontekst og det gir vårt rammeverk, så vårt hovedvolum legger seg rolig inn mot denne aksen.
Fordi vi ønsker at det nye bygget også skal gi et signal om innfallsport til campus bruker vi plasseringen til å orientere prosjektet ned mot hovedinnkjørselens retningsforløp. Stedet prosjektet definerer blir derfor svært viktig som referansepunkt i folks bevissthet og stedsforståelse.
Folk skal kunne promenere videre fra nybygget, og dermed vil kanskje spesielt forplassen bli et viktig møtepunkt for videre vandringer på campus.
Promenade og urban park
Landskaps- og byrommene rundt det nye bygget er delt i to; Promenaden og den andre Parken.
Promenaden på vestsiden av bygget representerer den harde urbane delen som knytter seg til eksisterende planers gangakse. Den er utformet som en bred promenade man kan vandre gjennom eller opphold seg i, og den ender i plassen foran Høgskolen i Telemark.
Parken er et mykere og grønnere landskap som omfavner resten av bygget med volldannelser, trær og sittekanter. De to utendørsrommene står som utfyllende kontraster til hverandre og former ulike romlige atmosfærer ved hjelp av belegg, vegetasjon, vann og terrengformer.
Så får vi se om byggets renhet og enkle plan oppleves som estetisk dristig og forfriskende i det åpne campusområde, ellers preget av grønn natur og landlige omgivelser - som ikke bruker mer enn de gir tilbake.
kunde: Porsgrunn Utvikling AS
sted: Porsgrunn
foto: Nils Petter Dale, Dag Frogner
crew: Sindre Østereng, Håvard Trosterud, Line Myrenget, Joacim Skajaa, Pål Arne Bustad, Maiken Seglem, Rebekka Bondesen, Magne Magler Wiggen